A-Z-ig Ház Kft.

Könnyűszerkezetes és Tégla
házak Építése

+36 (70) 703 8401
dankozoltan75@gmail.com

A-Z-ig Ház Kft.

Könnyűszerkezetes és Tégla
házak Építése

+36 (70) 703 8401
dankozoltan75@gmail.com

GYIK

 
 

  Igaz-e hogy a könnyűszerkezetes ház nyáron meleg, télen hideg?
 •  

  A nem megfelelő szigeteléssel ellátott épületek (legyen az bármilyen alapanyagú) esetében ez a probléma fennállhat. Cégünk által készített könnyűszerkezetes falazatok azonban többrétegű hőszigeteléssel vannak ellátva.

   

  A könnyűszerkezetes falnak valóban kisebb a hőtartó képessége azonban ez semmiképp sem tekinthető hátránynak. Fűtéskor ugyanis a meleg levegő először a nagyobb tömegű tárgyakat (így a falakat) fűi fel, mivel azonban a könnyűszerkezetes falaknak kisebb a tömege, így gyorsabban felmelegszenek, mint a téglafalak, ezáltal a ház belső hőmérséklete is hamarabb éri el a kívánt értéket.

   

  Ugyanakkor ez az alacsony hőtároló képesség nyáron is előnyös, hiszen rövidebb idő alatt hűlnek le a falak, így a nyári nagy melegekben az esti hűvösebb órákban gyorsabban elérhető a kellemesebb, hűvös klíma a szobákban - egy rövid szellőztetés után. Így elkerülhető az a kellemetlen szituáció, amikor kint már kellemes az idő, de a házban nem lehet pihenni, mert a fal ontja magából a meleget.

  Egy könnyűszerkezetes ház élettartama kevesebb, mint egy téglaházé?
 •  
  Nagyon sok fórumon felmerülő kérdés, és általában a téglaházakkal szembeni hátrányként említik, hogy míg több ezer éves téglaépületeket is láthatunk, a fa szerkezetű házak nem érnek meg túl nagy kort, valamint a rágcsálók és kártevők beköltözhetnek a falakba.
   
  Ezek a félelmek ALAPTALANOK. Bár igaz, hogy láthatunk régi téglaépületeket Magyarországon, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a könnyűszerkezetes technológia alkalmazása nálunk még gyerekcipőben jár.
   
  Erdélyben, Ausztriában vagy Németországban több évtizede építenek ilyen házakat, amelyek (a megfelelő állagmegóvás mellett) ugyanúgy sokáig fennmaradnak. A modern technológiának köszönhetően a könnyűszerkezetes házak minden szempontból felveszik a versenyt a téglaépületekkel. A falazat alapanyagai rendkívül magas minőségűek, a fákat mindig előkezelik, kiszárítják így későbbi vetemedésre és kártevők „beköltözésére” nincs reális esély. A mai építőipari trendek folyamatos változása mellett a házak zömét még idő előtt (mielőtt bármilyen minőségromlás bekövetkezne) lebontják és a helyükre újat építenek – függetlenül a korábbi épület alapanyagától. Mindenesetre egy könnyűszerkezetes ház is ki tudja szolgálni egy család igényeit akár több generáción keresztül - átlagos élettartamuk ugyanis 100-150 évre tehető.
   
  A technológiából adódó előnyei pedig (energiatakarékosság – akár passzívház szintig) elvitathatatlanok.
Vissza