A-Z-ig Ház Kft.

Könnyűszerkezetes és Tégla
házak Építése

+36 (70) 703 8401
dankozoltan75@gmail.com

A-Z-ig Ház Kft.

Könnyűszerkezetes és Tégla
házak Építése

+36 (70) 703 8401
dankozoltan75@gmail.com

Illetékkönnyítés lakásvásárlásnál, házépítésnél

A 2014-es adócsomag várhatóan előnyösebb illetékszabályokat tartalmaz a lakossági vagyonszerzési ügyletekben, cégek esetében azonban szigorításokra lehet számítani.

Illetékkönnyítés lakásvásárlásnál, házépítésnél
 
Jelenleg hatályban lévő szabályok szerint a lakásszerzés illetékmértéke 4százalék, (10 millió forint értékű lakás esetén ez 400 ezer forint), ez az összeg akkor lehet kevesebb, ha az illetékalap csökken egy korábban eladott lakás értékével. Jelenlegi szabályok szerint, a 35. életévüket be nem töltött első lakásvásárlók kérhetik az illeték 12 havi részletben történ_ törlesztését (pótlékmentesen), a 2014-ben várható módosítás ezt a kedvezményt kortól függetlenné tenné, tehát a 35. év fölötti első lakásvásárlók is élhetnek a lehetőséggel.
 
Szintén szabályozott, hogy telekszerzés esetén, amennyiben a tulajdonos vállalja, hogy a telken 4 éven belül lakóház épül, az adóhivatal elengedi az illetéket. Ezzel a lehetőség gyakran elveszett, amikor a teleknek több tulajdonosa (pl. házastársak) volt, ugyanis a használatbavételi engedélyen az építéshatóság rendszerint csak egy vagyonszerző nevét tünteti fel, így az adóhatóság kötelezi a társtulajdonost az illeték megfizetésére. Ez a probléma is megoldódna 2014-től, ugyanis az adóhatóság elfogadná az egyidejűleg tulajdont szerzett tulajdonosok egyikének nevére kiállított használatbavételi engedélyt, mint igazolást, hogy a vállalt 4 éven belül lakóház épült a megszerzett telekre.
 
A jövőben nem lenne illetékköteles a házastársak közötti vagyonmozgás, ill. a házastársi vagyonközösség megszűnésével bekövetkező vagyonszerzés, és az ajándékozás sem.
Szigorodnának a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban szerzett vagyoni betét utáni illetékkötelezettségi szabályok is, mert módosulna az ingatlanvagyonnal rendelkező társaság definíciója - az olyan társaság minősülne ingatlanvagyonnal rendelkezőnek, amelynek mérlegében a kimutatott eszközök mérleg-fordulónapi könyv szerinti értékéből 75 százaléknál többet tesz ki az ingatlanok bruttó értéke (a korábbi definíció a társaság fő tevékenysége alapján kategorizálta a cégeket).
(forrás: adozona.hu)
 
 
 

Vissza